top of page

A m i c a n t u s

Het Vocaal Ensemble Amicantus uit Heusden-Zolder werd opgericht in 1995. Stichter-dirigent Jef Put programmeerde voornamelijk oude muziek, maar geregeld werden er boeiende contrasten gemaakt met werk van hedendaagse componisten. Met talrijke gewaardeerde themaconcerten bouwde Amicantus een stevige reputatie op: klassieke kerst-, passie-, requiem- en anthem-concerten, maar ook ludieke madrigalen, chansons en volksliederen.

 

Uit de korte periode van 2011 tot begin 2013 dat Inge Feyen tijdelijk de fakkel over nam, onthouden wij voornamelijk de deelname aan “Het laatste feest”, een muzikaal theaterproject van het gezelschap Leporello, gebaseerd op toneelstukken van Tjechov, met bewerkingen van Russische volksmuziek van Kurt Bikkembergs. Met ruim 20 voorstellingen in twee seizoenen over het hele Vlaamse land had dit project een enorm succes.

 

Na een sabbatjaar in 2014 kwam in 2015 de dirigeerstok terug in handen van Jef Put. Onder zijn leiding keerde Amicantus terug naar zijn roots: de liefde voor de oude muziek. Met een afgeslankte bezetting richtte het zich voortaan meer naar kamermuziekuitvoeringen voor kleinere bezetting.

 
Sinds januari 2018 is het roer in handen van Alexander Schneider, professionele zanger (altus) en tevens leider van het internationaal vermaarde Ensemble Polyharmonique. Met zijn liefde voor en vakbekwaamheid in de oude muziek zet hij niet alleen de traditie van Amicantus in de beoefening van de oude muziek verder, maar weet hij die op een dynamische manier op een hoger niveau te tillen.
alexandrabertels_tongeren_012.jpg

A l e x a n d e r   S c h n e i d e r

Alexander Schneider werd geboren in Frankenberg/Saxen. Van 1987 tot 1996 was hij lid van het Dresdner Kreuzchor, waarna hij bij Peter Herrmann studeerde aan de Hochschule für Musik "Hanns Eisler" in Berlijn. In 2004 voltooide hij zijn studie zang en pedagogiek. Hij volgde masterclasses bij David Cordier, Jeffrey Gall en Peter Kooij en won in 2002 de wedstrijd "Musica Antiqua" in Brugge.

​

De contratenor werkt met vele gerenommeerde ensembles zoals Cantus Cölln, Concerto Palatino, Pygmalion, Collegium 1704, Collegium Vocale Gent, Akademie für Alte Musik Berlin, Ricercar Consort, Vox Luminis, Musica Fiata Köln,...

Dirigenten als Philipp Herreweghe, Rafaël Pichon, Václav Luks, René Jacobs, Kristian Jaervi, Stephen Stubbs, Ludger Rémy, Howard Arman, Joshua Rifkin, Philippe Pierlot, Martin Haselböck, Marcus Creed, Hans Chr. Rademann en Konrad Junghänel hebben met hem samengewerkt. Talrijke cd-opnames documenteren dit werk.

​

Hij trad op als operazanger in het Heidelbergtheater, de Leipzigse Opera, het Goethe-Theater Bad Lauchstädt, het Schlosstheater Potsdam (Neues Palais) en het Theater Gera en als Oberon in Brittens "A Midsummer Night's Dream" in het Luzernse Theater. In de internationale première van Daniel Schnyders jazzopera "Casanova" zong hij "Mozart" in Gstaad (Zwitserland) en New York City (V.S.).

Hij richtte het solistencollectief Polyharmonique op om projecten met vocale muziek uit de late Renaissance en de Barok te realiseren in concerten en CD-opnames.

​

Alexander Schneider verschijnt steeds vaker als dirigent. Hij leidt het koor Amicantus en geeft cursussen voor koorzangers aan de Summer Academy Alden Biesen.

Polyharmonique-45.jpg
bottom of page